De Koperhorst en MBO Amersfoort zetten samenwerking voort in de Koperschool

Een studie volgen en vanaf dag één al aan het werk in de praktijk. Door de samenwerking tussen MBO Amersfoort en de Koperhorst is dit al enkele jaren de realiteit. Afgelopen vrijdag hebben zij hun samenwerkingsverband voortgezet.

 

Praktijkgericht leren

Studenten van MBO Amersfoort konden altijd al hun stage lopen bij woon- zorgcentrum De Koperhorst. Sinds enkele jaren kunnen zij nu ook hun hele opleiding volgen in de praktijk. Alle lessen worden op locatie gegeven en hierdoor zijn de school en de praktijk direct met elkaar verbonden. Deze manier van leren beviel zo goed, dat De Koperhorst en MBO Amersfoort afgelopen vrijdag hun samenwerkingsverband hebben voortgezet. Zij zullen zich de komende tijd blijven inzetten om het leren in de praktijksetting naar een nog hoger niveau te tillen.

Het initiatief voor deze manier van leren kwam vanuit de Koperhorst. Zij merkten dat een stage van 10 weken niet genoeg was voor de student om de bewoners en medewerkers echt goed te leren kennen. Daarnaast was het voor de bewoners ook niet plezierig om elke keer weer nieuwe gezichten te zien. Er was behoefte aan een vast team van studenten.  Ook merkte De Koperhorst dat je tijdens een stage niet echt ervaart hoe het is om te werken. Veel afgestudeerde BOL-ers niveau 2 die kwamen solliciteren haakte snel af.

Vanuit deze behoefte is De Koperhorst op zoek gegaan naar een samenwerkingspartner. Uiteindelijk hebben zij deze partner gevonden in MBO Amersfoort en is de leerafdeling ’t Logement opgericht.

Studenten niveau 2 krijgen hun complete opleiding in de praktijk. Het eerste jaar leren zij vooral de organisatie beter kennen. Het tweede jaar stromen de studenten door naar de leerafdeling ’t Logement. Ze komen elke dag naar De Koperhorst en hier wordt het theoretische en praktijk onderwijs gezamenlijk verzorgd door docenten van MBO Amersfoort en de opleidingscoördinator en werkbegeleiders van De Koperhorst.

 

Voordelen

Het leren in de praktijk geeft vele voordelen. 99% van de studenten stroomt na het behalen van hun diploma bijvoorbeeld door naar het hbo of is al werkzaam in de zorg. Daarnaast kunnen studenten ervoor zorgen dat er meer aandacht wordt besteed aan de digitale wereld. Digitalisering is een groot onderwerp in de zorg en zal ook steeds groter worden. Naast dat studenten leren van hun begeleiders, kunnen de bewoners én medewerkers leren van de studenten, die vaak al erg digitaal-vaardig zijn.

De Koperschool biedt samen met de School voor Gezondheidszorg en de School voor Welzijn opleidingen op niveau 2,3 en 4. De opleidingen zijn op alle afdelingen binnen De Koperhorst in de BOL niveau 2 variant en in de BBL versie op niveau 3 en 4.

Deze opleidingen zijn ook voor volwassenen die zich willen laten omscholen. Volwassenen kunnen een maatwerktraject volgen waaronder modulair opleiden. Hiermee hopen De Koperhorst en MBO Amersfoort het personeelstekort in de zorg te kunnen terugdringen en het bestaand personeel te behouden. 
Dit omscholingstraject sluit ook aan bij het project Kennispunt MBO Leven Lang Ontwikkelen van de MBO Raad. (www.levenlangontwikkelen.nl)

 

De samenwerkingsovereenkomst wordt getekend door Marian Hoogebeen, directeur School voor Gezondheidszorg en School voor Welzijn, Mevrouw I.W.M. Vriens, bestuurder De Koperhorst en Drs. A. van Heest MBA, lid college van bestuur MBO Amersfoort.

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Volgend artikel

Alzheimer Café 19 december 2019: open avond

  Het laatste Alzheimer Café van 2019 draait om u. Hoe gaat het met u, waar loopt u tegenaan. Er is ruimte om uw ervaringen te delen met anderen. Om tips...

Lees verder